среда, 17 февраля 2016 г.

Розвиток міжнародного партнерства у формуванні активних громадян як запорука сталого розвитку освітнього закладу


Розвиток міжнародного партнерства у формуванні активних громадян як запорука сталого розвитку освітнього закладу
Ви можете і повинні творити власне майбутнє, 
бо якщо ви цього не зробите, 
хтось інший,безумовно, 
вас випередить
Джоел Баркер
Освіта й освітні процеси в суспільстві – питання, що споконвіку хвилювали людство. Наші праотці день за днем, з року в рік, із століття в століття передавали свої знання, уміння і досвід майбутнім поколінням. Наскільки важливо бути справжнім фахівцем?! Яку б сферу діяльності ми не взяли, без відповідних знань розвиватися вона просто не зможе. Висновок один – знання потрібні в житті, як гвинтівка в бою.
Титанічна праця, розвиток науки й завзятість зробить світ багатше і тоді усі ми – земляни, наблизимося до знищення бідності на нашій планеті. Знання не повинні в нас лежати мертвим вантажем, необхідне постійне прагнення, удосконалення і накопичення. Якість освіти в цілому була є і буде об'єктом посиленої уваги як державотворців усіх рівнів.Педагогічний колектив ліцею традиційно надає особливу увагу творчій, обдарованій молоді, підтримує ініціативи, активно залучає до наукової діяльності. І результати такої співпраці говорять самі за себе.
Міжнародна співпраця навчальних закладів є невід’ємним складником інноваційного розвитку освіти. Рух уперед цієї співпраці відбувається тому, що включена в динаміку розвитку як суспільства в країні, так і в єдиний освітній простір у світі. Тому велика увага приділяється міжнародній діяльності як одному із пріоритетних напрямів розвитку ліцею, яка спрямована на інтеграцію навчального закладу до європейського та світового освітньо-наукового простору. Ліцей спрямовує свою діяльність на розширення та поглиблення міжнародних контактів, підвищення авторитету, сприяє покращенню рівня кваліфікації вчителів та учнів шляхом координації науково-педагогічних контактів із відповідними навчальними закладами  за кордоном.
 Тим самим забезпечуючи умови для:
 • якісної мовної підготовки;
 міжкультурного спілкування;
 мобільності учнів та вчителів;
 забезпечення можливості дистанційного навчання з використанням передових інформаційно-комунікаційних технологій;
 орієнтації на виняткову інноваційність у науково-дослідній, навчальній і організаційній роботі у поєднанні з традиційними цінностями.
Участь і реалізація міжнародних проектів є одним із ключових пріоритетів розвитку міжнародної діяльності ліцею. Реалізація таких проектів, зокрема у партнерстві, дає змогу покращити як матеріально-технічну базу, так і рівень наукових досліджень, загальний рівень підготовки та практичних навичок педагогічного колективу і безпосередньо учнів.
Головною метою діяльності ліцею є «привернення уваги світової спільноти до проблем обдарованих і талановитих дітей та сприяння розкриттю їх цінного потенціалу на користь людству».
За період із 2010 р. в ліцеї було успішно реалізовано понад 10 міжнародних проектів у партнерстві з Корпусом миру США, Британською Радою.  Ще 2 проекти реалізуються в цей час.
Участь в Міжнародних проектах або програмах
·                   Програма сприяння малим проектам (SPA)- Агентство США з міжнародного розвитку спільно з Корпусом миру;
·                   Програма викладання англійської мови як іноземної Корпус миру США (волонтер Лора Шаат);
·                   Молодіжний розвиток Корпус миру СШУ( волонтер Челсі Вайтгер);
·                   Проект розвитку громад.
Форми міжнародної співпраці
ü    Семінари
ü    Тренінги
ü    Громадянські проекти
ü    Літні табори
ü    Волонтерський клуб
ü    Написання грантових заявок
ü    Благодійні акції
ü    Навчання
ü    Спілкування
ü    Обмін досвідом
Так, зокрема, вчитель Бєляєва С.М. брала участь у дистанційних он-лайн курсах для вчителів англійської мови, які викладають у молодших класах від Орегонського університету США. Практикуючі вчителі з 20 країн світу мали чудову можливість обмінятися педдосвідом та обговорити проблеми сучасної педагогіки. По закінченню 10-тижневих курсів Світлана Миколаївна отримала сертифікат  та кілька примірників методичної літератури.
Також, вчитель Бєляєва С.М. взяла участь у  міжнародній поїздці української делегації до Польської, Словацької, Австрійської та Чеської Республік за підтримки Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру позашкільної освіти, Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Серце до серця»  До складу делегації увійшли представники органів управління освітою, керівники профтехучилищ, загальноосвітніх, позашкільних закладів, волонтери, вчителі що координують діяльність учнівських об’єднань з різних областей України. У ході поїздки вчитель  мала можливість ознайомитися з культурною спадщиною вищезазначених країн.
У серпні 2012 року  директор ліцею Неліпа Світлана Василівна разом з волонтером Корпусу Миру США брала участь у тренінгу Корпусу Миру США з теми  “Підтримка волонтерства та навчання під час запровадження суспільно корисних проектів для покращення життя у громаді як запорука сталого місцевого розвитку”
Учні  ліцею спілкуються з однолітками школи Вейверлі штату Пенсільванія.
Колектив  ліцею взяв  участь у Міжнародному  благодійному  грант -проекті  «Чиста вода».
Ліцей  отримав  допомогу (700 примірників дидактичної, енциклопедичної, довідкої літератури з англійської мови) від благодійних організації «Books for pace» (букс фо піс, Деріен букс).
Проведено районний семінар «Торгівля людьми» за підтримки республіканського центру Міжнародної організації міграції.
Протягом літніх канікул 2011 року  вчителі   разом  з волонтером приймали участь у роботі у міжнародного англомовного табору за програмою демократизації «Дівчата керують світом», що пройшов у місті Коломия Івано-Франківської області. Учасники табору  разом з  однолітками з інших областей та  волонтерами Корпусу Миру обговорювали найактуальніші проблеми молоді, а також вчилися  самостійно їх вирішувати. Набуті знання  дівчата використали під час проведення акції,  направленої на розгляд проблеми  торгівлі людьми, що відбулася у м. Мелітополі в серпні 2011року. В ході акції дівчата показали уміння спілкуватися англійською мовою, показали свої лідерські  якості, вміння дискутувати і висловлювати свою точку зору англійською мовою.
Кожного року влітку для учнів 4-6 класів на базі ліцею був організований  мовний  табір денного перебування «Англійський клуб». В роботі клубу приймало участь 30 учнів.  Протягом 3-х тижнів вихованці  випробовували свої знання у конкурсах,  приймали участь у вікторинах, інсценували англійські казки.
Під час весняної толоки по впорядкуванню прилеглої території учні ліцею були задіяні  у волонтерській акції «Зробимо Україну чистою .
Вчителями англійської мови  за підтримки волонтера в ліцеї організована робота  «Клубу друзів по листуванню» де налагоджуються міжнародні зв’язки учнів ліцею з учнями Elm Street School in Waverly. Українські та американські  однолітки спілкуються  англійською мовою за допомогою переписки.
За сприянням Корпусу миру США отримано грант на проведення районного семінару з питань запобігання торгівлі людьми за підтримки Міжнародної Організації Міграції. Так, 2 грудня 2012року в рамках акції «16 днів без насилля» був організований і проведений  районний семінар-тренінг для вчителів правознавства та   кращих учнів «Знай свої права» на якому виступила представниця МОМ (IOM) Наталія Заікіна та надала вчителям і учням району практичні поради як вберегти себе, своїх друзів і рідних від торгівців людьми, боротися з цим ганебним явищем.
В рамках благодійної допомоги  за сприянням волонтера   ліцей  отримав від Darien Book Aid 40 185 примірників творів художньої літератури на англійській мові завдяки яким  створено ресурсний центр на базі кабінету англійської мови, з метою підвищення культурного та інтелектуального  рівня учнів та вчителів.
В 2012 році під керівництвом Лори колектив ліцею  виграв грант «Свобода слова»  від уряду США за програмою підтримки малих грантів. За проектом планується відродити в ліцеї шкільне радіо та центр молодіжного дозвілля, який спрямований на розвиток лідерських  якостей, свободи слова, гендерної рівності.
«Вільний удар» - спільний проект Корпусу миру США в Україні та благодійної організації «Грассрут Соккер», спрямований на боротьбу з епідемією ВІЛ/СНІД в Україні шляхом залучення молоді 14-18 років до футболу. Проект «Вільний удар» здійснюватиметься у рамках трьох основних проектів Корпусу миру США в Україні ліцей «Ерудит» у 2013/2014 н.р. став учасником цього масштабного та архіважливого проекту саме завдяки тому, що у ліцеї  працювала волонтер Корпусу Миру США в Україні – Челсі Вайтгерст.  Наприкінці травня, команда-трійка ліцею педагог-організатор Книш Ірина та учні  8 класу – Пісоцький Євген та 10 класу Баришнікова Тетяна  пройшли   навчання по цій програмі у місті Києві, на базі Корпусу Миру, де працювали тренери міжнародного рівня.
з 11 по 14 серпня  2014 р. Корпус Миру США в Україні запрошував пані Світлану Бєляєву взяти участь у тренінгу “Promoting Leadership through English” (“Розвиток лідерства під час викладання англійської мови”).
Проект English Speaking Club “Window to Europe”  Мета якого Підвищення рівня володіння англійською мовою серед сільської молоді, рівня обізнаності молоді про євроінтеграційні процеси, переваги європейських цінностей, організація співпраці з англійськими клубами різних міст України та за її кордонами.
Реалізація проекту забезпечить:
1. Вільний доступ до якісної освіти жителів сільської місцевості;
2. Поінформованість населення щодо переваг євроінтеграції України;
3. Соціалізацію вимушених переселенців;
4. Зниження рівня безробіття в регіоні
5. Підвищення мотивації до вивчення англійської мови;
6. Створення громадського об’єднання за інтересом;
7.  Підвищення рівня культури спілкування.
На даний час ліцей бере участь у програмі Active Citizens Активні Громадяни Британської Ради (British Council). Дана програма реалізується в 41 країні світу, але в Україні – єдиній в Європі і на теренах СНД. Програма спрямована на навчання свідомих громадян розробці та реалізації проектів соціальної дії в цілях поліпшення життя суспільства. Пріоритетним напрямком проектів є сприяння міжкультурному діалогу між Сходом і Заходом України, побудова відносин між людьми на основі рівноправності і рівних можливостей, поваги і різноманітності. Вчителі ліцею розробляють соціальні проекти, які б відповідали потребам і сприяли постійному розвитку Мелітопольської громади.
Міжнародна співпраця  дає  не лише можливість підвищити рівень володіння англійською мовою серед місцевого населення , але й згуртувати громаду, підвищити рівень обізнаності про євроінтеграційні процеси в Україні, про нагальність і необхідність змін задля кращого майбутнього, а також сприяє підвищенню загальної культури населення, об’єднанню його різних верств задля досягнення спільної мети.



1 комментарий:

  1. Горджуся своїм ліцеєм,мудрим и креативним керівником- Неліпою Світланою Василівною. нашою випускницею Бєляєвою Світланою Миколаївною,творчого, професійного викладача англійської мови європейського рівня, які спонукають до плідної роботи не тільки педагогів. учнів. але і залучають до активної співпраці з колективом батьків ліцеїстів. Так тримати!!!

    ОтветитьУдалить